SOCIAL MEDIA JUNGLE

25 συμβουλές για να αναπτυχθείς στο Instagram

Θέλεις μεγαλύτερη απήχηση, αλληλεπίδραση & περισσότερους ακόλουθους;

Είσαι στο κατάλληλο μέρος γιατί σε αυτό το άρθρο θα βρεις συμβουλές για να βελτιώσεις το προφίλ σου, το περιεχόμενο που δημιουργείς, τον τρόπο που θα προσελκύσεις τους ιδανικούς ακόλουθους και πώς θα χτίσεις μια κοινότητα στο Instagram.

 

Παρακάτω θα μάθεις:

25 συμβουλές για τον λογαριασμό σου στο Instagram

Ψάχνεις παντού και συνεχώς να βρεις τρόπο να είσαι up-to-date στα social και να εξελίξεις το προφίλ σου; Search no more. Εδώ σου έχουμε μαζεμένες τις καλύτερες συμβουλές για να αναπτύξεις το προφίλ σου στο Instagram! Πάμε να τις δούμε μια προς μια…

Συμβουλές για βελτιστοποιήσεις το προφίλ σου

1. Βάλε λέξεις-κλειδιά στο όνομά σου

Από τις πιο σημαντικές συμβουλές είναι αυτή του να συμπεριλάβεις στο όνομα του προφίλ σου κάποιες βασικές λέξεις κλειδιά του αντικείμενου σου. Δες για παράδειγμα το δικό μας προφίλ παρακάτω:
Χρησιμοποιούμε τις λέξεις κλειδιά: marketing, social media, agency

2. Βάλε μια χαρακτηριστική εικόνα προφίλ

Η εικόνα του προφίλ σου πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Απέφυγε να βάλεις μικρά γράμματα. Αν έχεις personal brand, τότε επίλεξε μια φωτογραφία σου με φόντο το χρώμα που έχεις επιλέξει να σε χαρακτηρίζει. Δες σε αυτό το reel πώς μπορείς να το κάνεις απλά και γρήγορα στο Canva:

3. Πες πώς βοηθάς στο βιογραφικό

Μια φράση που μπορεί να μετατρέψει πολλούς επισκέπτες σε ακόλουθους, το να πεις πώς βοηθάς, ή αλλιώς ποιο πρόβλημα λύνεις μέσα από το προφίλ σου.
Στην δική μας περίπτωση γράφουμε “📈Βοηθάμε μικρές επιχειρήσεις να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα social media”
Λέμε ποιους βοηθάμε, άρα είναι ξεκάθαρο και το κοινό και σε τι τους βοηθάμε.

 

4. Δημιούργησε ένα ABOUT highlight

Παρουσίασε τον εαυτό σου, πες την ιστορία ή την πορεία σου. Είναι ένας φανταστικός τρόπος να φέρεις τον επισκέπτη κοντά σου, να νιώσει άμεση σύνδεση και τελικά να σε ακολουθήσει.

 

5. Χρησιμοποίησε τα χρώματα του brand σου

Το να έχεις branded περιεχόμενο είναι ένα σημαντικό κομμάτι κάθε επιχείρησης.
Στο άρθρο 5 +1 συμβουλές για την αναγνώριση του brand σας στα social media θα βρεις τα καλύτερα tips για να το πετύχεις!

Πώς να βελτιώσεις το περιεχόμενό σου στο Instagram:

 

6. Δημιούργησε reels με trending audio

Τα reels είναι το νούμερα ένα trend αυτήν την περίοδο και ο καλύτερος τρόπος να φτάσει το περιεχόμενο σου σε περισσότερα νέα μάτια (χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις διαφημίσεις). Τα trending audios θα σε βοηθήσουν τόσο στο να σκεφτείς ένα νέο post που να σχετίζεται με το audio και να έχει να κάνει με τον κλάδο σου, αλλά και να έχει περισσότερες προβολές. Δες εδώ πώς χρησιμοποιήσα ένα trending audio και πάρε ιδέες:

7. Δημιούργησε carousels με tips

Το αγαπημένο μας carousel που συνδυάζει τόσο πληροφορία όσο και εικόνα. Ένας φανταστικός τρόπος να προσφέρεις αξία στους ακόλουθους σου και φυσικά να τους δώσεις το κίνητρο που χρειάζονται για να σε ακολουθήσουν τελικά! Ένα δικό μας εορταστικό δείγμα είναι το παρακάτω:

8. Γράψε πιασάριους τίτλους

Γράψ’ τους επάνω στο γραφίστικο όποτε είναι εφικτό, γράφε τίτλους που θα κάνουν τον άλλο να σταματήσει, να πει “ωπ, τι γίνεται εδώ;”. Είναι τα λεγόμενα hooks, μερικά παραδείγματα είναι:

  • Ένα μυστικό που δεν ήξερες _____
  • Χ (αριθμός)  συχνά λάθη  που κάνουν οι _____
  • Χ (αριθμός) πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να ______
  • Ποτέ μην ______
  • Δεν θα το πιστέψεις ______
  • Κανείς δε θα σου πει ______
  • Ήξερες ότι ______
  • Χ (αριθμός) βήματα για ______

Δημιούργησε ξανά επιτυχημένα posts

Δες τα στατιστικά σου, ποια post δούλεψαν πραγματικά καλά; Βρες νέους τρόπους να προσεγγίσεις το θέμα και δημιούργησε και άλλα επιτυχημένα post!

Χρησιμοποίησε εργαλεία τύπου Canva για καλύτερα γραφιστικά

Τα καλά γραφιστικά είναι πλέον απαραίτητα εάν θέλεις να ξεχωρίσεις ανάμεσα στον ανταγωνισμό. Κάθε brand που θέλει να έχει ισχυρή παρουσία προσέχει κάθε λεπτομέρεια. Το Canva είναι ένα δωρεάν online εργαλείο που δίνει πολλές επιλογές με πολύ απλό τρόπο χειρισμού. Δοκίμασέ το έστω για να βάζεις το λογότυπό σου σε κάθε φωτογραφία!

 

Για να αποκτήσεις περισσότερους ακόλουθους στο Instagram:

11. Αλληλεπίδρασε με λογαριασμούς του κλάδου σου

Το ιδανικό κοινό σου βρίσκεται στους αντίστοιχους μεγαλύτερους λογαριασμούς του ίδιου κλάδου με τον δικό σου. Όσο πιο ενεργός είσαι, τόσο πιο έντονη θα είναι η παρουσία σου στο σημείο που βρίσκεται και αλληλεπιδρά το κοινό σου. Μην διστάζεις να πεις την γνώμη σου με ένα σχόλιο, ή να δώσεις εσύ την απάντηση σε ένα ερώτημα.

12. Κάνε συνεργατικά posts

Τα post συνεργασίας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εκτεθείς σε νέο κοινό και να αυξήσεις την απήχησή σου! Είναι ένας από τους πλέον πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξήσεις τους ακολούθους σου.

 

13. Εμπνεύσου από viral περιεχόμενο σε TikTok & Instagram

Στο TikTok θα βρεις όλα τα νέα trends. Άρπαξε την ευκαιρία όταν την δεις και φέρε ένα από αυτά με τον δικό σου τρόπο στο Instagram!

 

14. Πρόσθεσε CTAs σε κάθε post

Τα CTAs (Call To Actions) είναι προτροπές που σε παρακινούν να δράσεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Τρια βασικά σημεία κάθε CTA είναι:
1. Ρητή κατεύθυνση – το CTA πρέπει να είναι άμεσο και στοχευμένο.
2. Εύκολη δράση – το CTA δεν πρέπει να απαιτεί μια σύνθετη ενέργεια όσο πιο απλή, τόσο το καλύτερο
3. Ένας λόγος – γιατί κάποιος πρέπει να δράσει; Αντί να πεις “κάνε like στην ανάρτηση!” Δοκίμασε το ” κάνε like στην ανάρτηση αν έμαθες κάτι νέο!

15. Προσπάθησε να ποστάρεις πιο συχνά

Όσο πιο συχνά ποστάρεις, τόσο πιο συχνά θα είσαι στην αρχική του ακολούθου σου, κάτι που αυξάνει το brand awareness. Φυσικά όταν δημιουργείς καθημερινά περιεχόμενο, γίνεσαι κάθε μέρα και καλύτερος σε αυτό που κάνεις και αυξάνονται και οι πιθανότητες να πάει κάτι πολύ καλά σε ένα από τα post σου – να πάει ας πούμε viral!

 

Για να χτίσεις μια κοινότητα στο Instagram

16. Απάντα καθημερινά σε σχόλια και μηνύματα

Να είσαι εκεί! Δεν ποστάρεις και μετά απλά αφήνεις το κινητό σε μια άκρη. Όταν κάποιος έχει μια απορία, σου στέλνει ένα μήνυμα ή γράφει ένα σχόλιο απάντησέ του άμεσα!

 

17. Περιστασιακά κάνε στα stories σου Q&A

Βοήθησε τον κόσμο που σε ακολουθεί να μάθει περισσότερα για σένα, τον άνθρωπο πίσω από το λογότυπο, πίσω από το brand. Δώσε τους το βήμα να κάνουν τις ερωτήσεις τους και απάντησέ τους μέσα από τα stories.

 

18. Άνοιγε συζητήσεις στα σχόλια ή/και στα stories

Χρησιμοποίησε τα λεγόμενα stickers στα stories σου για να προκαλείς την αλληλεπίδραση του κοινού σου. Όταν κάποιος ζητάει την βοήθεια σου στα σχόλια ή σε dm, προσπάθησε να ανοίξεις κουβέντα μαζί του. Όσο περισσότερο αλληλεπιδράς άμεσα με τους ακόλουθούς σου, τόσο το καλύτερο!

 

19. Ακολούθησε τους top θαυμαστές σου

Δείξε την εκτίμηση στους κορυφαίους θαυμαστές σου ακολουθώντας τους κι εσύ και αλληλεπιδρώντας με το περιεχόμενο τους. Σίγουρα θα λατρέψουν αυτήν την κίνηση και θα σε αγαπήσουν ακόμα περισσότερο!

 

20. Ευχαρίστησε όσους κάνουν story το περιεχόμενό σου

Το να μοιραστεί κάποιος το περιεχόμενο σου στο προφίλ του είναι πολύ τιμητικό και βοηθητικό, καθώς σε προβάλλουν σε ένα νέο κοινό που ενδεχομένως να σου φέρει νέους ακόλουθους. Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να πεις ένα “ευχαριστώ”, δε νομίζεις;

 

Μερικές ακόμα σημαντικές insta-συμβουλές:

21. Μείνε σταθερά σε έναν κλάδο-θέμα

Βρες το niche σου, την θεματολογία που είσαι πολύ καλός και μίλα στον ιδανικό καταναλωτή σου με τον μοναδικό δικό σου τρόπο. Στην κοινωνία υπάρχουν πολλοί τύποι ανθρώπων που ο καθένας ξεχωριστά ψάχνει να βρει κάποιον που να μιλά την ίδια γλώσσα μαζί του. Μείνε σταθερά στον κλάδο σου και μείνε πιστός/πιστή στον χαρακτήρα και στο στυλ σου!

 

22. Μην αγοράσεις ακόλουθους ή μην μπεις σε γκρουπ για αλληλοϋποστήριξη

Ένα συχνό λάθος ή αλλιώς ένα shortcut που τελικά μπορεί να αποβεί μοιραίο για το προφίλ σου.  Καταρχάς δεν μετράει πόσους ακόλουθους έχεις, αλλά ΤΙ ακόλουθους έχεις! Αν δεν ενδιαφέρονται για όσα ανεβάζεις και το engagement σου είναι στο πάτωμα, τότε λυπάμαι αλλά θα σε πιάσει στα πράσα ο αλγόριθμός. Αν πάλι πεις “ωραία, θα τον μπερδέψω εγώ τον αλγόριθμο, θα μπω σε γκρουπ αλληλοϋποστήριξης και να με τα τουλούμια τα likes και τα comments”. Έλα μου όμως που είναι πολύ πολύ έξυπνος και σου λέει, μα πώς αφού εγώ δεν το προώθησα σε λογαριασμούς εκτός του προφίλ του αυτός έχει τόσα likes και comments από non-followers; Για να τον περιορίσω… Οπότε όπως και να έχει θα σε πιάσει στα πράσα και το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σκοτώσεις σταδιακά τον λογαριασμό σου.

 

23. Ακολούθησε λογαριασμούς του κλάδου σου

Όταν ακολουθείς λογαριασμούς σχετικούς με τον κλάδο και το περιεχόμενο σου στέλνεις ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ποιος είσαι και τι σε ενδιαφέρει. Έτσι ο αλγόριθμός θα σε προβάλλει αντίστοιχα σε λογαριασμούς που ενδιαφερθούν για το προφίλ σου.

24. Δημοσίευε συστηματικά με συνέπεια για έξι (6) μήνες

Έγραψα πολλές δύσκολες λέξεις μαζεμένες ε; Κι όμως το κλειδί για την επιτυχία είναι η συνέπεια, και μάλιστα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα θέλουν επιμονή και προσπάθεια, ειδικά στην αρχή που δε σε ξέρει κανείς. Όμως όσο μεγαλώνεις θα αναπτύσσεσαι εκθετικά. Οπότε κάνε όσα είπαμε παραπάνω με τον σωστό τρόπο και θα δεις την ανάπτυξη που αποζητάς!

 

25. Δημιούργησε περιεχόμενο που σου αρέσει

Για τέλος αφήσαμε κάτι που από την μια θεωρούμε δεδομένο από την άλλη δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε… Όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει:

1ον συνεχώς εξελίσσεσαι, μαθαίνεις, γίνεσαι καλύτερος/η και

2ον έχεις όλη την ενέργεια του κόσμου και δε σε σταματά τίποτα μέχρι να πετύχεις τους στόχους σου (και έπειτα να θέσεις ακόμα υψηλότερους!).

 

Να θυμάσαι τα social media είναι κοινωνικά μέσα, είμαστε όλοι άνθρωποι πίσω από τις οθόνες με ανάγκες, προβλήματα και αυτό που επιζητούμε είναι σύνδεση. 💕🔗

 

Καλή επιτυχία! 🍀