SOCIAL MEDIA JUNGLE

Οδηγός Reels: 6 στοιχεία για επιτυχημένα βίντεο

Έπειτα από την εκτίναξη του TikTok τα τελευταία χρόνια η δημιουργία σύντομων βίντεο είναι η νούμερο ένα τάση στα social media. Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Instagram προωθεί συστηματικά τα reels, προσπαθώντας να κρατήσει τους χρήστες στην δική του πλατφόρμα.

Τι είναι τα Reels του Instagram και πόσο (καλά) ξέρεις να τα χρησιμοποιείς;

Τα reels  αποτελούν μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να κοινοποιούν βίντεο μικρής διάρκειας, διάρκειαςν έως 90 δευτερόλεπτα, με μουσική και εφέ. Κάνουν την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση το 2020, ενώ το Instagram ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες ότι έκανε αλλαγές στον αλγόριθμο που δίνουν προτεραιότητα σε reels από προφίλ και brands. Είναι φανερό ότι η λειτουργία αυτή εισάχθηκε από το Instagram με σκοπό να ανταγωνιστεί άλλες πλατφόρμες social media που προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες, βλέπε TikTok.

Οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν Reels προσθέτοντας μουσική, εφέ, και κείμενο στα βίντεο τους. Τα Reels εμφανίζονται σε μια ξεχωριστή ενότητα στο προφίλ του χρήστη, καθώς και στην ενότητα “Εξερεύνηση” του Instagram, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να ανακαλύπτουν και να αλληλεπιδρούν με δημιουργικά βίντεο από άλλους χρήστες.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι: ο αλγόριθμος τα λατρεύει!

Είναι  η νούμερο ένα μορφή περιεχομένου και αν ξέρεις να τα δημιουργείς σωστά τότε θα έχεις άπειρες ευκαιρίες ανάπτυξης πέρα από τον υπάρχον κύκλο των ακολούθων σου.

Εάν είσαι δημιουργός περιεχομένου ή εκπροσωπείς ένα brand που θέλει να διευρύνει την παρουσία του στο Instagram, σε αυτό το άρθρο θα βρεις τον οδηγό δημιουργίας ενός επιτυχημένου reel ως εργαλείο ψηφιακού μάρκετινγκ.

Τα 6 βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένα επιτυχημένο reel

Tip Νούμερο #1: Δημιούργησε πρωτότυπο περιεχόμενο

Το Instagram έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες, γίνε δημιουργικός/η και φτιάξε περιεχόμενο που σε κάνει να ξεχωρίζεις. Χρησιμοποίησε πρωτότυπο περιεχόμενο και παρουσίασε τον εαυτό ή την επιχείρησή σου από την δική σου μοναδική σκοπιά.

Κάτι που μας φέρνει στο…

Tip Νούμερο #2 Τράβηξε ποικιλία λήψεων και γωνιών

Για να διατηρήσεις το reel σου ενδιαφέρον και ελκυστικό, είναι σημαντικό να αλλάζεις συχνά (πολύ συχνά) λήψεις και γωνίες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κοντινά πλάνα, πλάγιες λήψεις, κεντρικές λήψεις, εν κινήσει λήψεις, transitions (μεταβάσεις), masks (δυο βίντεο που συνδυάζονται και δείχνουν εντυπωσιακά μαζί) και πολλά πολλά άλλα! Το κομμάτι του γυρίσματος είναι από τα βασικά σημεία και καλό θα ήταν να έχεις σκηνοθετήσει το reel σου πριν ξεκινήσεις, έτσι ώστε να ξέρεις πώς να κινηθείς. Μια εξαιρετική εφαρμογή που θα σε βοηθήσει στο editing είναι το CapCut.

Tip Νούμερο #3: Συμπεριέλαβε ένα hook

Από τα πιο SOS tips είναι το να βάλεις ένα καλό hook. Hooks σημαίνει αγκίστρια και σαν όρος χρησιμοποιείται  για να τραβήξουμε την προσοχή του χρήστη. Αν το βίντεο σου δεν έχει hook για να “τσιμπήσει” την προσοχή του το πιο πιθανό είναι να πάει κατευθείαν στο επόμενο βίντεο. Πες αμέσως στον χρήστη γιατί πρέπει να δει το βίντεο σου, ποιο είναι το κέρδος ή η λύση που προτείνεις. Τα hooks πρέπει να είναι σύντομα και φρόντισε να τα γράφεις πάνω στο βίντεο με μεγάλα, έντονα γράμματα.

Μερικά hooks που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι τα ακόλουθα:

 • Πώς να…
 • Χ πράγματα που ΔΕΝ ξέρεις για…
 • Χ συμβουλές για…
 • Αυτός είναι ο λόγος που…
 • Το καλύτερο/το κορυφαίο…
 • ΜΗΝ…
 • Χ λάθη που κάνεις όταν….
 • Ένα μυστικό για…
 • Όσα ΠΡΕΠΕΙ να ξέρεις για…
 • Χ tips για να πετύχεις το…

PRO TIP: Χρησιμοποίησε τα hooks σε συνδυασμό με το πρόβλημα που λύνεις με το βίντεο σου ή το αποτέλεσμα που θέλει να επιτύχει αυτός που το βλέπει.

Παραδείγματα:

 1. 3 συμβουλές για ισορροπημένα γεύματα
 2. ΜΗΝ τρως αυτό το πρωινό εάν θέλεις να να χάσεις βάρος
 3. Ένα μυστικό για να καις περισσότερες θερμίδες μέσα στην μέρα
 4. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνει κάποιος όταν ξεκινά μια διατροφή
 5. 5 τροφές που ΠΡΕΠΕΙ να συμπεριλάβεις στην διατροφή σου για υγεία και ευεξία

Tip Νούμερο #4: Πήγαινε στις τάσεις ΓΡΗΓΟΡΑ

Οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς και μάλιστα με ταχύτητα αστραπής. Αν δεις ένα trend, μην περιμένεις. Μπες με τα μούτρα και προλάβετε το πριν εκτοξευτεί. Η προσθήκη ενός trending ήχου ή αναπαραγωγή μιας τάσης με τον δικό σου μοναδικό τρόπο που παρουσιάζει κάτι στο δικό σου κλάδο μπορεί να απογειώσει την απήχηση του reel σου.


Tip
Νούμερο #5: Πρόσθεσε κατηγορίες

Άλλο ένα SOS. Σε κάθε reel που δημιουργείς, πριν το αναρτήσεις έχεις την δυνατότητα να προσθέσεις τρεις κατηγορίες. Με αυτόν τον τρόπο λες στον αλγόριθμο περί τίνος πρόκειται το reel που ανεβάζεις, κάτι που μπορεί μέχρι και να πενταπλασιάσει την απήχηση του (5x καλά διάβασες!) και να το δείξει σε λογαριασμούς που ενδιαφέρονται για το περιεχόμενό σου, άρα να προσεγγίσεις το ιδανικό-κοινό σου. Όπως καταλαβαίνεις είναι ένα βήμα που δεν θέλεις (και δεν πρέπει) να παραλήψεις! Που θα το βρεις; Στο τελευταίο στάδιο, αφού βάλεις την λεζάντα σου από κάτω υπάρχει η επιλογή “Add topics”. Δες το στο παρακάτω βίντεο:

 

Tip Νούμερο #6: CTA, Παρότρυνση για δράση

Κάθε Reel θα πρέπει να έχει ένα CTA (Call To Action) κάποιου είδους παρότρυνση για δράση, που να προτρέπει τους χρήστες να ακολουθήσουν και να αλληλεπιδράσουν με το περιεχόμενο ή το προφίλ σου. Τα CTAs είναι προτροπές που σε παρακινούν να δράσεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

ΒΑΣΙΚΑ κομμάτια ενός καλού CTA

1. Ρητή κατεύθυνση – το CTA πρέπει να είναι άμεσο και στοχευμένο.
2. Εύκολη δράση – το CTA δεν πρέπει να απαιτεί μια σύνθετη ενέργεια όσο πιο απλή, τόσο το καλύτερο
3. Ένας λόγος – γιατί κάποιος πρέπει να δράσει; Αντί να πεις “κάνε like στην ανάρτηση!” Δοκίμασε το ” κάνε like στην ανάρτηση αν έμαθες κάτι νέο!

👍 Ακολούθησέ μας για καθημερινά social media tips

📨 Στείλ’ το σε έναν φίλο

📝 Διάβασε το άρθρο στο BLOG

🔗 Link in bio

💾 Αποθήκευσέ το για αργότερα

 

BONUS TIP: Τα 5 checks που πρέπει να βάζεις σε κάθε reel

Πριν αποφασίσεις να πατήσεις το κουμπί δημοσίευσης είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι το reel σου πληροί τις παρακάτω πέντε προϋποθέσεις. Kάνε κλικ εδώ για να λάβεις εντελώς δωρεάν το e-book μας👇

 

 

Είτε είσαι fan των reels είτε όχι, δοκίμασε αυτές τις 6 συμβουλές για να βελτιώσεις τα βίντεο σου και θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα. Ένα κοινό στοιχείο που έχουν το Instagram και το TikTok είναι ότι και οι δύο αλγόριθμοι είναι ένα μυστήριο σε κάποιο βαθμό και είναι και οι δύο πολύ διαφορετικοί. Ένα χρήσιμο μάθημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι να παίζεις πάντα με τις τάσεις και τις νέες ιδέες, επειδή το περιεχόμενο βίντεο που ευδοκιμεί στο TikTok μπορεί να αποτύχει στο Instagram και το αντίστροφα.

Ξεκίνα να δημιουργείς Instagram Reels ΤΩΡΑ πριν εμφανιστεί η επόμενη τάση!